Botrytis – Sárgamuskotály

2017 május 11.

A helyi feljegyzések szerint az elmúlt öt évben aligha jött jókor a Botrytis Cinerea penészgomba. Ha az időzítés nem megfelelő, permetezéssel lépünk fel ellen. 2016-ban azonban jókor jött és a sárgamuskotályunk túlérett szőlőszemeit aszúszemekké töppesztette. Színében szalmasárga, illatában intenzív akácvirág, aszalt gyümölcsök és a botrytis-es jegyek adnak különleges jelleget a bornak. Ízében az aszalt barack és a menta keveredik. A bor krémessége, mézessége hosszasan megmarad. Komplex savszerkezete nagy érésipotenciálra utal. E remek nedű maradékcukor tartalma 49,5 gramm/liter.

Olaszrizling

2017 május 11.

Világos sárga szín, zöldes reflexekkel; illata mint egy mezei virág csokor. Ízében szépen integrálódott zöld alma és citrus jegyek. Kiegyensúlyozott, a fajtára jellemző hosszan tartó pörkölt mandula utóíz. Friss savaival egyensúlyban van a 11,5% alkohol tartalom.

Juhfark

2016 november 12.

Ősi magyar szőlő fajta, meszes talajon termett egyedi bora, ásványos aromákban bővelkedik. Érdekesség, hogy csak különleges években készítjük el fajtatisztán, és 2016. év ilyen év volt. Olajos, mély sárga megjelenése koncentráltságra utal. Illatában nagyon komplex gyógytea, zöldfűszerek, csonthéjasok és ásványok, majd a méz illata jelenik meg. Ízében gyógyfüvek mellett megjelenek a botritiszes jegyek, aszaltbarack, melyet finoman egészítenek ki az egy éves ászok hordós érlelés jegyei. A savak szépen tartják a cukrot, ízei hosszan elnyúlnak.