Pántlika Pincészet

Pántlika Pincészet

Dörgicsén a falu közepében található, 1993-ban alapították. Jelenleg 40 ha saját szőlőültetvényt művelünk Dörgicse és Balatonakali környékén. Az induláskor 15 ha területtel rendelkeztünk, majd folyamatos területfelvásárlásokkal jutottunk el a mai birtoknagyságig. A terület és termelésnövekedés megkövetelte az üzem növekedését is. 2011 tavaszán készült el az 1930-as években gazdasági épületnek emelt épület mellett az új látványpince és feldolgozóüzem, amely még a korábbinál is modernebb borászati technológiával próbál a piac kihívásainak megfelelő nedűket készíteni, valamint teret biztosít a hagyományos hordós érlelésnek is.

 

Jelenleg 13 szőlőfajtával dolgozunk

Fehérek:
Olaszrizling, Irsai Olivér, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Blanc, Szürkebarát, Sárgamuskotály, Juhfark

Kékszőlők:
zweigelt, Kékfrankos, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot

A készített borok 60%- át teszik ki a fehér fajták, a másik 40% évtől függő arányban a rozé és a vörösbor lesz. A mindennapi borok mellett készítünk prémium borokat is, szelekciókat és késői szüretelésű tételeket. Néhány éve saját törkölypálinkát is főzetünk és habzóborokat is felvettünk a termékeink közé.

Acélhordós üzem

Az acélhordókban könnyű, friss, gyümölcsös borokat készülnek reduktív technológiával Itt indítjuk be az erjedést és az erjesztést.

Pince

A 2011-ban átadott pincében tölgyfahordókban erjesztjük és érleljük a dűlőszelektált borokat. A hordók Magyarországról származnak, zempléni és mecseki tölgyfahordók, melyek első, másod illetve többszöri töltésűek. A hordóink: 225 l-es barrique, amelyeket vörösborok érleléséhez használink, illetve 5 és 10 hl-es ászokhordó, melyekben fehér és vörösborokat egyaránt érlelünk. Itt máglyában tároljuk a lepalackozott tételeket, melyek tovább emelik a pince bensőséges hangulatát.

 

 

A pincészet üzemi részében folyik a szőlőfeldolgozás, borkészítés, palackozás, csomagolás, és a raktározás. Saját termékeink kezelése, palackozása mellett más termelőknek is vállalunk borkészítést, kezelést és palackozást.

Versenyek
Rendszeresen megjelenünk szakmai kiállításokon, borkóstolókon, szervezett bírálatokon, valamint fesztiválokon. Emellett folyamatosan részt veszünk különböző szakmai versenyeken is. Tagjai vagyunk a Rizling Generációnak. Az utóbbi évek versenyein szerzett eredményeink az alábbiak:

2016-ban a Gálickő Sauvignon Blanc 2013 borunk a Vinagora borversenyen arany minősítést szerzett. A Cabernet Sauvignon 2011 vörösborunkat beválasztották a Vörös Borkiválóságok közé. Emellett ezüstérmet kapott a 2016-os Zweigelt Rozé borunk a XVIII. Országos Miklós napi rozé borversenyen! A Borigó magazin a decemberi számában az Olaszrizling 2015 borunkat a TOP100 bor közé választotta 55. helyezettként, a kiváló 87 ponttal.

 

2015-ben az a megtiszteltetés ért minket, hogy a Pinot Gris 2014 fehérborunkat beválasztották a Borkiválóságok közé, valamint ebben az évben az év újbora címet a Pinot Blanc 2015 borunk nyerte el.

2014-ben a Cabernet Sauvignon 2011 borunk ezüstérmet szerzett a Cabernet-ek Nemzetközi Versenyén, (CIDC – Concours International des Cabernets). Továbbá a Prestige Reserve Medaillon D’or (aranyérem) minősítéssel tüntette ki, míg a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa által szervezett 35. jubileumi országos borversenyen arany minősítést szerzett.

2013-ban a Dörgicsei Pinot Blanc 2012 borunkat a Presitge Reserve borversenyen beválasztották a fehérborok között a TOP10-be.

2012-ben a Rozé Cuvée 2011 tételünk Vinagora ezüstéremet szerzett. Míg Agyaglik Olaszrizling 2011 borunk Gran Menzione elsimerésben részesült a veronai Concorso Enologico Internazionale elnevezésű nemzetközi borversenyen.

Balatonfelvidék

A híres, történelmi borvidéket változatos geológiai viszonyok jellemzik A vulkáni, a meszes és a vulkáni hamuval rétegzett meszes agyagtalaj itt egyaránt megtalálható, amitől minden völgy sajátos borokat terem. A Balaton hatalmas víztükréről visszaverődő napfény különleges érettséget ad a déli lejtők szőlőinek.
A borvidék hagyományos fajtája az Olaszrizling, mely nemes sokszínűségét itt mutatja meg igazán, de a később meghonosított szőlőfajták is különleges minőséget teremnek.
A Dörgicse-völgy a Balatonfelvidék közepén, az első vulkáni kúp és a Balaton között húzódik. Az itt termelt borokat különleges ízkarakter jellemzi, mely kesernyés utóízével leginkább a keserű mandulára emlékeztet. A szőlő fajtajelleges ízei diszkréten jelennek meg a borokban, viszont a kellemes összetételű kerek savak hosszú ízélményt biztosítanak a dörgicsei bornak.

Dörgicse

A község 4 km-re helyezkedik el a Balatontól (Balatonakali) a Dörgicsei medencében. A vidék adottságainak köszönhetően már az őskorban is megjelent az ember ezen a területen – melyet régészeti kutatások bizonyítanak. Írásos dokumentumok bizonyítják, hogy már a Római Birodalom idejére tehető a szőlőtermesztés és a borkészítés megjelenése. Néhány esztendeje egy mélyszántás után alkalmával honfoglalás kori temető nyomaira bukkantak. Árpád kori leletek több helyen is fellelhetőek.
A Dörgicse név először egy 1082-ből származó oklevélben fordul elő, innen számítják a falu történetét. A XIII. században épült erődtemplom és kolostor román stílusú oromfala ma is ott magasodik a falu fölött.
A török támadás után a falu elnéptelenedett, de azután újra erőre kapott. 1900 körül a mai területen kb. 1000 ember élt, főleg halászatból és mezőgazdaságból
A XVII. Századtól a Piarista rend itt építette ki legnagyobb pincészetét a Pántlika Kastélyban, s az egykori Pannonia területén elsőnek kapta meg borainak palackozására a királyi engedélyt. Manapság is sokan élnek borászatból, mezőgazdaságból a településen, ahol az utóbbi években az idegenforgalom is egyre jelentősebb.